Ons verhaal

ZOWEL MERK- ALS LEVENSFILOSOFIE

“Peace & Love for people and planet”

Bij Lombardia start alles met respect en liefde voor onszelf (gezondheid), voor elkaar (solidariteit) en voor onze planeet (duurzaamheid). Die duurzaamheid is levensbelangrijk om de toekomst van onze kinderen te beschermen en hen de beste kansen te bieden.

Echt ecologisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen is meer dan een juiste tendens. Het is het noodzakelijke antwoord op een uit de hand gelopen industrialisering van onze voedselproductie. Duurzaam ondernemen helpt ook de samenwerking en solidariteit tussen mensen onderling te vergroten.

“Liefde voor medemens en planeet, bovendien in combinatie met echte wetenschappelijke kennis”

Mensen willen zich beter voelen. Willen zich gezond en fit voelen. Een lang en gelukkig leven vol liefde ervaren. Waar ik echt niet tegen kan is het misbruik dat sommige producten en merken maken van deze hoop die bij de meeste mensen leeft. 
Door ingrediënten in voeding te gebruiken waar ze al te goed van weten dat je die best niet eet of drinkt. Door op een, voor onze planeet en ons leefmilieu, niet duurzame manier te produceren. Door enkel uit winstbejag te handelen in plaats van oprecht om je welzijn bekommerd te zijn.
Want laten we eerlijk zijn, onze planeet dat is niet iets theoretisch. Dat is geen 'geitenwollen sokken' issue. Onze planeet is ons enige thuis. Een huis dat we met z'n allen delen. Het huis waar jou - en onze - kinderen en kleinkinderen in zullen opgroeien.
Net daarom, niet uit een blind idealisme, maar net uit een liefdevol realisme zet ik me, samen met Alain en Odette, ten volle in om echt kwalitatieve voeding te brengen. Voeding die jou en de planeet goed doet!

Onze praktische invulling van deze visie

Met duurzaamheid wordt (te) makkelijk geschermd door sommige bedrijven. Zonder het altijd te proberen zo veel mogelijk ook echt waar te maken.

Wat is het echte verhaal achter onze producten? Wat doen we juist en hoe doen we dit? En waarom doen we het, zoals we het doen?

Lees hieronder meer over onze concrete invulling van duurzaamheid.

Bij Lombardia zijn we zeer trots op onze bijna uitsluitend biologische productie. Zo veel mogelijk agrarische ingrediënten zijn van biologisch gecontroleerde teelt. De roots van Lombardia liggen in de ‘Lombardia deli & diner’ te Antwerpen, al sinds 1972 gespecialiseerd in gezonde, biologische voeding en speciale diëten.

WAAROM BIO?

Voor echte en belangrijke resultaten voor je gezondheid:

 • Reduceer de inname van giftige stoffen (chemicaliën, medicijnen, antibiotica, synthetische pesticiden, GMO’s)
 • Verhoog de voedingswaarde van je voedsel
 • Behandel dieren met een gezonde dosis respect
 • Ga voor beter en intenser smakende voeding.

Bouw mee aan een duurzame productie:

 • Bescherm het leefmilieu
 • Verminder de vervuiling
 • Bescherm en verbeter water- en bodemkwaliteit
 • Bewaar en verhoog agrarische diversiteit
 • Steun kleinschalige landbouw
 • Bescherm de toekomst van de volgende generaties!

Het is gezond:

 • Meer voedingswaarde
 • Betere smaak
 • Respect voor de natuur
 • Verminder blootstelling aan gifstoffen
 • Leef GMO-vrij

Het is duurzaam:

 • Bescherm het leefmilieu
 • Verbeter waterkwaliteit
 • Verbeter bodemkwaliteit
 • Verhoog diversiteit
 • Bescherm kleinschalige landbouw
 • Bescherm de toekomst
 • Verminder vervuiling

Een product dat in Europa bio-gecertificeerd is, en al zeker in België, mag vaak zonder slag of stoot op de andere bio-markten gelanceerd worden. Een mooie gezondheidsgarantie voor de Europese consument.

Onze producten worden gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Geen chemische, gemanipuleerde of artificiële toestanden. De processen die we gebruiken om onze Drinks te drogen zijn ook 100% natuurlijk (en biologisch gecertificeerd) en garanderen een optimale bewaring van de gezonde voedingsstoffen en vitaminen.

Het lijkt allemaal heel logisch, maar als je het gros van onze voedselproductie – die niet biologisch werd gecertificeerd – erop nakijkt, merk je al snel dat dit helemaal niet meer zo evident is.

Onze producten bevatten geen genetisch gemanipuleerde organismen. Ja hallo! Dat is toch evident, denk je? Voor ons is dat inderdaad een vanzelfsprekendheid. Maar dat is niet noodzakelijk waar voor alle producten die je wekelijks in je winkelkar gooit.

Er bestaat een Europese wetgeving over de toelaatbaarheid van GMO maar die laat nog wel wat speelruimte. Zo moeten GMO percentages onder de 2% niet aangegeven worden.

Bij bio-gecertificeerde producten en producten die het non-gmo label dragen, heb je alvast een garantie dat er geen gemanipuleerde ingrediënten inzitten.

WAT ZIJN DE GEVAREN VAN GMO:

GMO planten kunnen een bedreiging zijn voor de biodiversiteit, verminderen de rijkdom en de verscheidenheid van planten, en maken de landbouwers afhankelijker van chemische bedrijven, door de verplichte aankoop van zaad of chemische producten. Tevens zijn er mogelijke gezondheidsgevaren: allergie, genoverdracht (genen bestand tegen antibiotica kunnen van GMO planten overgaan naar darmbacteriën), en kruisbesmetting (overdracht van genen van GMO gewassen naar conventionele gewassen).

Een aantal Lombardia voedingsproducten - in ieder geval alle drinks - zijn 100% veganistisch en gecertificeerd door The Vegan Society*. Maar wat betekent dat precies?

Kort gezegd, een veganist consumeert geen dierlijke producten. Dus geen vlees, gevogelte of vis. Net zoals de gewone vegetariërs! Maar ook geen zuivel, eieren, dierlijke ingrediënten (zoals gelatine) en dierlijke bijproducten (zoals honing of melk). Meestal wordt dit gecombineerd met aspecten die niet enkel betrekking hebben op voeding. Een veganist zal vaak ook geen wol, leder of bont dragen. En ga zo maar verder.

LOMBARDIA EN VEGANISME

Gezond leven en eten hebben een enorme positieve invloed op planeet, lichaam en ziel. Combineer dit met de juiste hoeveelheid beweging en je zal je nooit beter gevoeld hebben.

Veganisme kan een manier zijn om de voedselinvalshoek van deze filosofie te benaderen. Maar het is meer dan een louter dieetkeuze. Het is ook een duidelijke reactie tegen de verindustrialisering van onze voedselproductie, waarbinnen dierenwelzijn geen factor blijkt te zijn. Daarom is veganisme altijd al een belangrijk onderdeel van onze filosofie geweest.

Lombardia, het café en eethuis waar het allemaal begon, promootte en serveerde al biologisch gecertificeerd voedsel sinds 1972. Vegetarische en veganistische schotels waren steeds belangrijke opties op ons menu, naast glutenvrije, lactosevrije, allergievrije en ontgiftende opties. Het leek ons daarom logisch om voor onze producten - en in ieder geval voor al onze drinks - zuiver plantaardige recepturen uit te werken, die resulteerden in een certificatie door The Vegan Society.

Ook al is strikt veganisme niet voor iedereen weggelegd; al denk er je slechts aan een gezonder en gebalanceerd dieet te volgen; het is altijd goed om meer fruit en groenten in je voeding op te nemen.

DIEET EN INDUSTRIE

Veganisme is in de eerste plaats zeker een reactie op dierenleed maar vooral ook tegen de verindustrialisering van onze voedselproductie. Onze voeding wordt binnen de heersende industrie niet alleen steeds ‘onnatuurlijker’ maar we verliezen ook alle contact met de oorsprong van ons voedsel. En dat leidt onlosmakelijk tot een verlies van controle over de kwaliteit en de gezondheid ervan. Het is dus meer dan een louter dieet maar evengoed een statement om een maatschappelijk debat op gang te trekken; over de samenstelling en de duurzame toekomst van ons voedsel. Veganisme is vooral een morele keuze in de meest brede context en volgens vele veganisten dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem.

De definitie van veganisme door The Vegan Society:

Veganism is a way of living that seeks to exclude, as far as possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing and any other purpose.

Veganisme is een levenswijze, die ernaar streeft om – voor zover mogelijk en uitvoerbaar – alle vormen van exploitatie en wreedheid ten opzichte van dieren in verband met voeding, kleding, of enig ander doel, uit te sluiten.

Overweeg je een stap naar een veggie of vegan dieet, dan kan je terecht bij The Vegan Society om je op weg te helpen. Je vindt er veel tips, kookboeken en inspirerende verhalen. België heeft zijn eigen online platform voor veggies en vegans: https://www.evavzw.be/

Omdat we iedereen graag zien, zijn we voornamelijk vegan! Zodat de hele wereld van zo veel mogelijk van onze voeding en van al onze dranken kan genieten. 

De Lombardia producten zijn bijna allemaal gecreëerd, geproduceerd en verpakt in België. We werken met exotische ingrediënten van de beste, meest natuurlijke en biologische kwaliteit, dus die komen uiteraard niet allemaal van Belgische of Europese velden. Maar als er een kwalitatieve lokale optie is, gaan we er ook resoluut voor.

ONZE GRONDSTOFFEN!

In onze zoektocht naar leveranciers starten we zeer lokaal maar verbreden we onze scope naar de Europese gemeenschap, als we de juiste garanties over arbeidsvoorwaarden en ecologie krijgen. We zoeken het enkel buiten de EU als de kwaliteit dat vereist.

We blijven bewust mijlenver weg van moeilijk te controleren ontwikkelende markten. In die regio’s stellen we ons vertrouwen in de garanties van onze leading partner Rikolto (vroeger Vredeseilanden), het Fairtrade netwerk, andere sociale partners en NGO’s.

Het is naar ons gevoel extreem belangrijk om lokale producenten en handelaars zoveel mogelijk te steunen. Ook de Europese economie mag naar ons gevoel een duurzaamheidsinfuus krijgen. Zo kunnen volgende generaties ook nog genieten van een stabiele en gevarieerde arbeidsmarkt. Niet iedereen is een kennisarbeider, dus we moeten wel blijven investeren in onze landbouw en productie-economie.

Eén van de kernwaarden van het Lombardia DNA is eerlijke handel. Handel drijven is soms hard. Maar het moet fair blijven. Wij eisen transparantie, certificatie en bewijzen over de omstandigheden en de voorwaarden waaraan de mensen in het proces worden blootgesteld. Van de kleine bio-boer, over de internationale trader tot aan de lokale verdeler.

TRANSPARANTIE!

Om die reden richten we onze productie en sourcing ook zo lokaal mogelijk in. Het vergroot de controle die we krijgen over de productieomstandigheden. Ook onze belangrijkste partner Rikolto staat voor eerlijke handel.

Dit kadert geheel in hun #SaveTheFoodture – duurzaamheidscampagne. Zij ondersteunen ons in onze communicatie met boeren in ontwikkelingsgebieden en werken tegelijk zeer actief aan de nodige bewustmakingscampagnes. Waar mogelijk werken we met leveranciers binnen het Fairtrade netwerk maar zij kunnen (nog) niet de hele lading dekken.

We vinden het bij Lombardia uiterst belangrijk om gezonde en verantwoorde producten te maken. Dus als het op de sourcing van onze grondstoffen aankomt, doen wij zeer goed ons huiswerk. We werken enkel met partners die ons de nodige garanties kunnen geven over de oorsprong en gezondheid van hun producten. Geen gevriesdroogde of chemische processen. Geen sweat-shops of ontransparante traders.

ONZE REGELS

Wij accepteren enkel partners en leveranciers die zowel natuurlijke en gezonde methodes als een ethische deontologie hanteren. Waar de ingrediënten en de marktcapaciteit het toelaten, zullen we altijd zo lokaal mogelijk sourcen of zo direct mogelijk traden. Om vergissingen te vermijden en om de grootst mogelijke controle te behouden. We proberen de negatieve impact van onze productie stapsgewijs tot 0 te herleiden en de positieve impact recht evenredig met onze groei te doen stijgen. In dat proces van verduurzaming worden we heel goed begeleid door een aantal gecertificeerde partners, maar vooral de samenwerking met Rikolto is heel erg vruchtbaar. 

Bij Lombardia is groen het nieuwe normaal. Onze marketing en brand-activering zijn daar geen uitzondering in.

Met Lombardia hanteren we een allesomvattende groene filosofie. We zoeken steeds het evenwicht tussen duurzame en commercieel haalbare beslissingen in al onze bedrijfsprocessen. De klemtoon ligt heel erg op Gezond en Groen.

We werken continu aan de voor de hand liggende dingen, zoals recyclage en recycleerbaarheid van verpakkingen en POS materiaal, CO2 beperking, online communicatie boven klassiek drukwerk, energie- en materiaal-besparende planning, …

En we zetten ook verdere stappen in virtuele marketing om steeds meer en gerichter ons publiek te bereiken, zonder verspilling van materiaal en zonder al te veel fysieke dragers.